Islannista elää paljon legendoja, jotka eivät pidä paikkaansa. Jo vuorokauden aikana ollaan todettu ainakin seuraavat vääriksi:

Sää on sateinen, tuulinen ja vaihtuu koko ajan - VÄÄRIN
Kahden päivän kokemuksen perusteella täällä on aurinkoista tai puolipilvistä ja tuulee suunnilleen saman verran kuin Suomessa merenrannikolla. Olen pärjännyt tänään hyvin pikkukengissä ja hameessa. Oletettavasti näin ei tule olemaan koko vuotta, mutta ei täällä ainakaan aina tarvitse kokovartalo-Gore-texissa kulkea.

Täällä on kallista - VÄÄRIN
Johtuu tietysti Islannin talouden romahtamisesta, mutta nyt täällä on todella halpaa, liikutaan melkein Suomen hinnoissa! Muutamia esimerkkejä:

Bussikuljetus lentokentältä Reykjavikiin (40km) ja sisäänpääsy Blue Lagoniin 35e
Acnen farkut 40e
Sushilounas 8e
0,5 L kokis 1,2e
Maitolitra 1,80e.  
Koululounas 3,90e



Eksoottiset kertotaulut on nyt aika hyvin sisäistetty kun kaikki hinnat pitää jakaa 170:llä. Ennen lamaa kurssi oli jotain 1:80, joten siihen verrattuna nyt on todella hyvä aika matkustaa Islantiin.

Täällä ei ole hyvä shoppailla - VÄÄRIN
Hieman edelliseenkin liittyen, täällä on nyt oikein hyvä shoppailla. Tietysti jo hintojen romahtamisen vuoksi, mutta kaiken lisäksi Reykjavik on pelkkää punavuorta. Suurin shoppailukatu, Laugavegur, oli pullollaan vintage- ja design -putiikkeja, jotka ovat sopivia niin suomalaisen opiskelijan silmälle kuin kukkarollekin. Eli liian outoa, mutta vähän erilaista. Kaiken lisäksi Reykjavik on niin kompaktin kokoinen, että kaikkialle pääsee jalan.

Kaikki täällä puhuvat tosi hyvää englantia - VÄÄRIN

Turistirysien henkilökunta puhuu kyllä hyvää englantia, mutta olemme törmänneet jo yllättävän moneen kassaan ja tarjoilijaan, jotka eivät ole puhuneet juuri lainkaan englantia. Tosin otos on toistaiseksi aika pieni, ei vielä tuomita :)

Talot on peltiä - SEMISTI VÄÄRIN
Enimmäkseen talot ovat puu- ja kivitaloja kuten Suomessakin, mutta muutamia peltisiäkin ollaan jo bongattu. Talot täällä eroavat suomalaisista kuitenkin erityisesti kokonsa puolesta: taloja on paljon, mutta ne on lähinnä paritaloja, rivitaloja tai parikerroksisia kerrostaloja. Reykjavikissa on havaintojemme mukaan vain yksi pilvenpiirtäjä. Tämä johtunee väestön vähyydestä, on tilaa asua väljästi ja vaikka pelkästään omakotitaloissa. Matalat talot eivät myöskään kaadu siinä paljon puhutussa tuulessa...



Kaikki autot ovat läskirenkaisia maastureita - SEMISTI VÄÄRIN
Ensimmäisenä päivänä ei nähty ollenkaan kyseisiä landcruisereita, mutta toisena päivänä törmättiin suorastaan katumaasturisumaan - yllättäen työkkärin parkkiksella.



Ihmiset on kauniita ja trendikkäitä - SEMISTI VÄÄRIN
Miten sen nyt ottaa... Islantilaiset näyttävät erehdyttävästi suomalaisilta. Siinä missä skandinaaviset kaunottaret Ruotsista ja Norjasta erottaa aina, meille aletaan jatkuvasti puhua islantia englannin sijaan. Yliopiston kahvilassakin näytti kuin olisi istunut missä tahansa geneerisessä Sodexhossa. Sen sijaan islantilaiset pukeutuvat kyllä kivasti eivätkä kuulemma huonommallakaan kelillä luovu tyylistään.

Blue Lagoonissa haisee rikki - SEMISTI VÄÄRIN
Ei siellä haissut juuri lainkaan! Sen sijaan ihan normaaleissa suihkuissa ja vessoissa vesi haisee satunnaisesti rikiltä. Blue Lagoonin suurin ongelma taas oli veden (jälkikäteen) kuivattava vaikutus. Atte oli onnekkaasti menettänyt hiuksensa jo aiemmin, mutta mun hiuksilla oli lähtö lähellä kun hiukset muistuttivat vielä kolmen hoitoainekäsittelyn jälkeen yhtä rastaa.

Islannista ei saa salmiakkia - VÄÄRIN
Joka paikasta saa, mutta kiitos silti kaikille matkasalmiakkiakkia lahjoittaneille :)